Η Γιόγκα (Yoga Vinyasa) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος.

Η Γιόγκα (Yoga Vinyasa) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία. Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Η yoga Vinyasa περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Η λέξη Yoga προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση. Περιγράφεται ως η ένωση της ατομικής συνείδησης-πνεύματος (jivatma) με τη συμπαντική συνείδηση-πνεύμα (paramatma).

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθήματος και της ψυχής. Οι πρακτικές και οι στόχοι της yoga είναι βαθύτεροι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για εσωτερική εξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη.

Η yoga δουλεύοντας σε τρεις άξονες ταυτόχρονα την ενδυνάμωσε την ευλυγισία και την ισορροπία προάγει την βαθιά αλλαγή σώματος αλλά και του πνεύματος. Ένα μάθημα yoga μπορεί να είναι από πολύ χαλαρωτικό με ένα ήπιο μέρος πρακτικής (Hatha yoga) έως και αρκετά δυναμικό με έντονα στοιχεία και γρήγορες εναλλαγές ( vinyasa yoga, ashtanga yoga). Οποιαδήποτε μορφή yoga και να επιλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι, με την πάροδο τον μαθημάτων αλλάζει η ζωή μας όπως και το επίπεδο υγεία μας καθώς οι αισθήσεις μας χαλαρώνουν η ένταση της ημέρας εκτονώνεται και το σώμα μας δυναμώνει.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Γενικά η προϊστορία της Γιόγκα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς η προέλευση της χάνεται στους αιώνες. Η παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της Yoga είναι μερικές εγχαράξεις σε πέτρινες πλάκες με Γιόγκικες στάσεις που βρέθηκαν το 3000 π.χ στην Ινδική Κοιλάδα.

Η παράδοση λέει ότι, ο θεμελιωτής της Γιόγκα είναι ο Σίβα. Είναι ένας από τις τρεις θεότητες της ινδικής τριάδας που την αποτελούν ο Βράχμα, ο Βισνού και ο Σίβα.Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. από μια τεράστια συλλογή ιερών κειμένων. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας.

Καταγραφές βρέθηκαν σε πάπυρους του αρχαίου Θιβέτ (10.00π.Χ) και οι ρίζες της βρίσκονται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμού.

Το 200 π.χ. ο Πατάντζαλι γράφει τις Γιόγκα Σούτρες (Yoga Sutras) που είναι το αρχαιότερο σωζόμενο εγχειρίδιο της Γιόγκα.

Σε αυτό το εγχειρίδιο ο Πατάντζαλι συγκέντρωσε, ταξινόμησε και κωδικοποίησε τις παραδοσιακές τεχνικές της Γιόγκα που υπήρχαν έως την εποχή του.

Με τα πέρασμα των αιώνων η διδασκαλία της Γιόγκα έχει εξελιχτεί μέχρι σήμερα, ενώ τα παρακλάδια της πολλαπλασιάζονται καθώς πολλές νέες σχολές αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα διδάσκεται σε όλον τον κόσμο και ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί αλλά και να εξασκηθεί στην Γιόγκα.

Δημοφιλή είδη της Γιόγκα στον δυτικό πολιτισμό είναι η Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, η Bikram Yoga, η Ashtanga Yoga και η Kundalini Yoga. Η Χάθα Γιόγκα είναι ένας κλάδος αρκετά διαδεδομένος στο Δυτικό κόσμο, ιδίως κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα και αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητά της αυξάνεται συνεχώς.

Newsletter

Yoganatomy © 2018-2019 All rights reserved